בשנים האחרונות אנו ערים לתופעה של חברות פרטיות שמציעות לאנשים שירות ניקוי נתוני אשראי, החלטנו לעשות לכם סדר בתחום ולהנגיש את המידע לציבור
אז דבר ראשון, נתוני אשראי זה גוף ציבורי שאוסף את המידע לפי חוק נתוני אשראי. אם יש שם מידע שהוא לא נכון, כל אזרח יכול להגיש בקשה לתיקון ללא עלות ולקבל את התיקון תוך כחודש ימים. כדאי לצרף מסמכי הוכחה, ונדרש חיבור למערכת הזדהות ממשלתית. לינק לביצוע פעולות אלה באתר הממשלתי www.creditdata.org.il
לגבי מידע שהוא נכון ולא שגוי, הוא נמחק לבד אחרי 3 שנים בלי לעשות שום פעולה, למעט התראת 5 שיקים חוזרים שזה נמחק לבד אחרי שנה אחת.
אז מה בעצם החברות האלה עושות? יש טריק שמאפשר למחוק נתונים שליליים קלים בלבד! ואני מדגיש, קלים בלבד, דרך זה שמבקשים דרך המערכת להפסיק את איסוף המידע ואז מחזירים אותו, עד שהמידע חוזר לוקח זמין ובינתיים אפשר למחוק מידע שלילי קל כמו למשל התראת 5 שיקים חוזרים.
אפשר כמובן לעשות את זה לבד ולא צריך לשלם לחברה שתעשה את זה, אבל הכי חשוב זה להבין שיש לזה השלכות שחייבים לשקול, ולכן צריך אמון מלא בייעוץ שמקבלים בעניין הזה, בעיקר כי הבנקים וחברות האשראי רואות שבוצעו פעולות מחיקה כאשר הן מוציאות דוח אשראי על הלקוח, וזה כמובן מעורר את חשדם, במיוחד אם הן נעזרות בחברות מקצועיות שמדווחות להן על חשד למחיקת מידע..
בנוסף, ברגע שכל המידע נמחק, נמחק גם מידע חיובי של שיקים שלא חזרו והלוואות שכן שולמו בזמן.
אפשר לשקול שימוש בכלי הזה במקרים מאוד מאוד מסוימים ונדירים, אם יודעים היטב מה עושים אבל ברוב המקרים מדובר בהצעה שמיועדת בעיקר למטרת רווח של החברה שמציעה את זה, השורה התחתונה שלי היא שזה לא מומלץ, זה בזבוז כסף של אנשים שככל הנראה גם ככה לא במצב כלכלי טוב ונזק פוטנציאלי גדול
אם אתם רוצים לדעת מה ניתן למחוק ומה לא במקרה שלכם, תראו בדוח האשראי שלכם בסעיף 1 תחת הכותרת "נתוני המעידים באופן מובהק על אי עמידה בפירעון תשלומים"
בכל שורה שיש בה סימון וי תחת הכותר "מונע או מבטל הפסקת איסוף נתונים" זה אומר שאת השורה הזאת אי אפשר למחוק (וזה מופיע ברוב המקרים)
מצרף תמונה לדוגמא, שימו לב למקרה קלאסי שבו לא ניתן למחוק בעצם את המידע השלילי